Wat is aluminium frezen?

Aluminium frezen is een techniek die wordt gebruikt om materiaal te verwijderen met behulp van een roterend gereedschap, genaamd een frees. Hoewel deze methode voornamelijk wordt toegepast in de metaal- en houtbewerkingsindustrie, wordt het ook gebruikt voor materialen zoals kunststof.

Aluminium frezen wordt vaak verward met draaien. Het belangrijke verschil tussen aluminium frezen en draaien is dat bij draaien het werkstuk roteert, terwijl bij aluminium frezen de frees zelf draait. Draaien is ideaal voor objecten met een draaiende geometrie, terwijl aluminium frezen geschikter is voor andere vormen.

Freestechnieken kunnen zowel handmatig als machinaal worden uitgevoerd en zijn bij uitstek geschikt voor het maken van complexe vormen, groeven, uitsparingen en profielen. Bij RVS Montfoort maken we gebruik van geavanceerde CNC-freesmachines (Computer Numerical Control) die precieze en ingewikkelde bewerkingen kunnen uitvoeren. Dit maakt aluminium frezen uiterst veelzijdig en efficiënt voor verschillende toepassingen.

Daarnaast bieden we bij RVS Montfoort ook 5-assig aluminium frezen aan, waardoor we zelfs de meest complexe geometrieën kunnen bewerken. Dankzij deze geavanceerde technologieën kunnen we voldoen aan zelfs de meest uitdagende projecten en tegelijkertijd de hoogste kwaliteitsnormen handhaven.

frezen van aluminium, rvs, staal of kunststof bij RVS Montfoort

Materialen

RVS (304/316), staal (S235/S355), aluminium (AW 5083, AW 6082) en kunststof

Voordelen

Bij aluminium frezen draait het gereedschap rond (in tegenstelling tot bij draaien), waardoor het geschikt is voor complexere geometrieën.

Toepassingen

Onder andere Aluminium onderdelen voor superjachten, voedingsmiddelenindustrie en machinebouw.

Waarom kiezen voor aluminium frezen bij RVS Montfoort?

  • Alles onder één dak: Het volledige productieproces, inclusief engineering, wordt uitgevoerd onder één dak. Dit garandeert een efficiënt proces en consistente kwaliteit.
  • Toewijding aan detail: Onze ervaren vakmensen hechten waarde aan elk detail en streven naar perfectie in elke fase van het aluminium frezen.
  • Deskundig en ervaren: Met tientallen jaren aan expertise bieden wij op maat gemaakte oplossingen en technische ondersteuning.
  • Vertrouwen en betrouwbaarheid: Met meer dan 50 jaar ervaring leveren wij vakmanschap. Ons ervaren team van engineers en vakmensen, samen met ons geavanceerde machinepark, stelt ons in staat om aan diverse behoeften te voldoen met minimale afhankelijkheid van externe partijen.

 

Voordelen van aluminium frezen

Het grootste voordeel van aluminium frezen ligt in de precisie en consistentie die kenmerkend zijn voor moderne freesmachines, zoals onze freesbanken. Deze geavanceerde machines kunnen buitengewone precisie leveren, met een foutmarge van minder dan een millimeter, zelfs bij meterslange werkstukken.

 

Precisie is geboden bij aluminium frezen

Aluminium is een materiaal dat goed bewerkbaar is voor frezen. Echter heeft dit materiaal de neiging om te vervormen tijdens de CNC-freesbewerkingen vanwege de warmteontwikkeling. Deze warmte kan het metaal doen vervormen, wat voorkomen moet worden. Vooral bij bewerkingen die precisie vereisen met minimale toleranties. Een zorgvuldige aanpak is essentieel om dergelijke vervormingen te voorkomen, waarbij speciale aandacht wordt besteed aan stabiliteit tijdens het frezen.

Het nauwkeurig bewerken van aluminium vereist een zorgvuldige aanpak om trillingen en vervormingen te minimaliseren. Het bewerkingsproces moet worden gekozen met oog voor stabiliteit, en de juiste uitrusting en bediening zijn cruciaal om dit te waarborgen. Het monitoren van de stabiliteit van het werkstuk gedurende het gehele CNC-freesproces is van groot belang om de kwaliteit en precisie van de bewerking te handhaven.

 

Welke materialen worden bewerkt?

Aluminium frezen is een van de diensten die wij uitvoeren op onze freesbanken. Naast deze bewerking komt RVS frezen ook vaak voor. Bij het RVS frezen wordt gewerkt met duurzaam materiaal welke bekend staat om zijn corrosiebestendigheid en een lange levensduur.

Kunststof frezen is eveneens veelvoorkomend vanwege zijn veelzijdigheid, lage gewicht en goede chemische bestendigheid. Het vereist echter ook speciale aandacht om oververhitting te voorkomen en een gladde oppervlakteafwerking te bereiken.

 

Kwaliteitsnormen aluminium frezen

Alles wat wij aluminium frezen voldoet aan de hoogste normen van Lloyd’s. Dit is wereldwijd bekend als het een uitmuntende standaard voor precisie-freeswerk.

Van aluminium superjachtonderdelen tot aluminium constructieonderdelen
Ons vakmanschap in aluminium frezen heeft geleid tot een breed scala aan producten, waaronder:

  • Aluminium superjacht onderdelen
  • Aluminium superjacht deuren
  • Aluminium superjacht luiken
  • Aluminium constructieonderdelen

Deze voorbeelden illustreren slechts enkele van de vele toepassingen van de aluminium freestechnologie in verschillende sectoren. Dankzij onze moderne apparatuur en in-house engineering kunnen we complexe en nauwkeurige onderdelen produceren die voldoen aan verschillende behoeften en specificaties. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden.

Meer informatie aanvragen

Vraag een offerte aan voor uw werkzaamheden of neem contact met ons op!

Gerelateerde machines

CMA

TRD28 CNC 4500

CNC freesbank

Lees hier meer over deze machine.

Quaser

MV184P/12B

CNC Freesbank

Lees hier meer over deze machine.

DMG Mori

CTX Beta 800 TC

Draai-/freesbank

Lees hier meer over deze machine.

Spinner

U2520

Freesbank

Lees hier meer over deze machine.

Schiess

Vertiflex 70300

CNC Freesbank

Lees hier meer over deze machine.

Meer van onze diensten

RVS frezen

frezen van aluminium, rvs, staal of kunststof bij RVS Montfoort
Met RVS frezen wordt met roterende gereedschappen materiaal van een werkstuk verwijderd om complexe vormen te maken met hoge nauwkeurigheid en snelheid.

Aluminium frezen

frezen van aluminium, rvs, staal of kunststof bij RVS Montfoort
Met aluminium frezen wordt met roterende gereedschappen materiaal van een werkstuk verwijderd om complexe vormen te maken met hoge nauwkeurigheid en snelheid.

Kunststof frezen

frezen van aluminium, rvs, staal of kunststof bij RVS Montfoort
Met kunststof frezen wordt met roterende gereedschappen materiaal van een werkstuk verwijderd om complexe vormen te maken met hoge nauwkeurigheid en snelheid.

Zagen

Dikkere platen RVS kunnen ook met grote efficiëntie gezaagd worden met een van onze zaaginrichtingen.

Assemblage

RVS Montfoort assembleert diverse halffabricaten tot één geheel zoals plaatwerkcomponenten, CNC-bewerkte componenten en gelaste samenstellingen voor verschillende industrieën

Afbramen

Met afbramen verwijderen we scherpe randen van het metaal voor een betere kwaliteit en om veiligheid te waarborgen.

Knippen

Knippen is een toegankelijk en snelle snijtechniek – in veel gevallen kan metaal worden geknipt.

Zetten

Zetten is de eenvoudigere maar snellere manier om metaal te buigen, geschikt voor grotere series.

Ponsen

We voorzien plaatmateriaal van gaten, vormen of markeringen door middel van ponsen.

5-assig frezen

frezen van aluminium, rvs, staal of kunststof bij RVS Montfoort
5-assig frezen biedt hogere precisie, complexe vormen, kortere productietijd, minder opspanningen en een betere oppervlakteafwerking.

Waterstraalsnijden

Waterstraalsnijden biedt het vermogen om dikkere en diverse materialen te snijden zonder warmtegerelateerde vervorming of verbranding.

Polijsten

Het polijsten van metaal verandert de look, vermindert ook oxidatie, verhoogt de duurzaamheid en verbetert de weerstand tegen corrosie.

Kanten

Het kanten van metaal verbetert de sterkte, stabiliteit en nauwkeurigheid van het eindproduct en vergemakkelijkt de montage en lasverbindingen.

Glasparelen

Laat metaal glasparelen om oppervlakte-onvolkomenheden, roest en vuil te verwijderen en matte afwerking te verkrijgen die langer meegaat.

Poederlakken

Metaal poederlakken geeft een glanzend eindresultaat wat zorgt dat het metaal beter bestand is tegen corrosie, slijtage en chemicalieën.

MIG/MAG lassen

Met MIG/MAG-lassen kan zeer snel gelast worden. Ook geschikt voor dikker materiaal. Het is echter minder nauwkeurig dan TIG-lassen.

TIG-lassen

TIG-lassen betekent een kwalitatieve en nauwkeurige lastechniek, zeer schoon en minimale lasvervorming, geschikt voor dunne materialen en moeilijke posities.

Frezen

frezen van aluminium, rvs, staal of kunststof bij RVS Montfoort
Met frezen wordt met roterende gereedschappen materiaal van een werkstuk verwijderd om complexe vormen te maken met hoge nauwkeurigheid en snelheid.

Draaien

CNC-draaien is een zeer nauwkeurige, computergestuurde verspaningstechniek waarbij het metaal ronddraait.

Lasersnijden

Lasersnijden is een snijtechniek met een hoge precisie, snelle snijsnelheden en een smalle snijbreedte.