Wat is 5-assig frezen?

5-assig frezen is een geavanceerde CNC-bewerkingstechniek waarbij een freesmachine wordt gebruikt met vijf onafhankelijke bewegingsassen. Dit stelt de machine in staat om complexe en nauwkeurige bewerkingen uit te voeren op een werkstuk vanuit meerdere hoeken en in verschillende richtingen.

Bij 5-assig frezen kunnen de drie lineaire assen (X, Y en Z) en twee roterende assen (A en B) tegelijkertijd bewegen. Deze extra bewegingsvrijheid maakt het mogelijk om complexe vormen en contouren te frezen die anders moeilijk of onmogelijk zouden zijn met traditionele 3-assige machines.

frezen van aluminium, rvs, staal of kunststof bij RVS Montfoort

Materialen

RVS (304/316), staal (S235/S355) en aluminium (AW 5083, AW 6082)

Voordelen

Door de extra bewegingsvrijheid kunnen met 5-assig frezen veel complexere vormen en geometrieën worden gefreesd dan met 3-assig frezen. Dit is vooral handig bij het maken van turbinebladen, prototypes, en andere complexe onderdelen.

Toepassingen

Deze techniek wordt breed ingezet in de automotive-industrie, medische industrie en andere industrie waar complexe onderdelen en precisiebewerkingen vereist zijn.

Zo werkt 5-assig frezen

Engineering

Het start uiteraard met de engineering. Indien u al exact weet wat u nodig hebt, kunt u die tekeningen altijd meesturen. Bij RVS Montfoort kunnen we echter ook de engineering volledig verzorgen, zodat alles efficiënt onder één dak plaatsvindt.

CNC-besturing

De 5-assige freesmachines worden via CNC-ingesteld en kunnen hierdoor ook onbemand draaien. Zo neemt de kans op menselijke fouten drastisch af en kunnen we een constante, hoge kwaliteit leveren.

Kwaliteitscontroles

Ondanks de hoge nauwkeurigheid door onze geautomatiseerde besturing voeren we   kwaliteitscontroles uit. Zo voorkomen we dat u voor verrassingen komt te staan. 

Galerij

5-assig frezen is een zeer vooruitstrevende bewerkingstechniek die complexe onderdelen eenvoudiger kan vervaardigen. Door het toevoegen van 2 extra assen kunnen machines bewerkingen uitvoeren met grotere precisie, snelheid en flexibiliteit.

Het werkstuk kan zo in 5 verschillende richtingen bewerkt worden. Uiteraard zijn de machines volledig CNC-gestuurd, waardoor na het instellen van de machine deze ook onbemand verder kan produceren. Hierbij kan snel geschakeld worden tussen programma’s.

Van deursystemen tot matrijzen

Binnen de jachtenbouw worden bij RVS Montfoort bijvoorbeeld deursystemen, scharnieren, sluitsystemen en vergrendelingen vervaardigd waarvoor een 5-assige freesbank vereist is. Maar ook in de automotive sector en bij de productie van matrijzen en gereedschappen wordt 5-assig frezen mogelijkheden voor de vervaardiging van complexe vormen die niet mogelijk zouden zijn met traditionele methoden.

In-house engineering

RVS Montfoort verzorgt daarnaast de engineering in-house te verzorgen, waardoor het hele productieproces onder één dak wordt gebracht. Dit zorgt niet alleen voor efficiëntie in het proces, maar garandeert ook een constante kwaliteit over het gehele productieproces. De capaciteit om snel en precies te werken met complexe vormen en ontwerpen maakt 5-assig frezen een onmisbare technologie in moderne productiefaciliteiten, waarbij snelheid, kwaliteit en de mogelijkheid om complexe onderdelen te vervaardigen centraal staan.

5-assig frezen t.o.v. 3-assig frezen

5-assig frezen biedt aanzienlijke voordelen. Werkstukken hoeven slechts één keer opgespannen te worden, waardoor ook complexe geometrische vormen eenvoudig seriematig geproduceerd kunnen worden.

Werkbereik

Wij kunnen 5-assig frezen met het volgende werkbereik: z-as van 460 mm, een y-as van 520 mm en een x-as van 2660 mm (2,66 m).

Meer informatie aanvragen

Vraag een offerte aan voor uw werkzaamheden of neem contact met ons op!

Gerelateerde machines

Spinner

U2520

Freesbank

Lees hier meer over deze machine.

Meer van onze diensten

RVS frezen

frezen van aluminium, rvs, staal of kunststof bij RVS Montfoort
Met RVS frezen wordt met roterende gereedschappen materiaal van een werkstuk verwijderd om complexe vormen te maken met hoge nauwkeurigheid en snelheid.

Aluminium frezen

frezen van aluminium, rvs, staal of kunststof bij RVS Montfoort
Met aluminium frezen wordt met roterende gereedschappen materiaal van een werkstuk verwijderd om complexe vormen te maken met hoge nauwkeurigheid en snelheid.

Kunststof frezen

frezen van aluminium, rvs, staal of kunststof bij RVS Montfoort
Met kunststof frezen wordt met roterende gereedschappen materiaal van een werkstuk verwijderd om complexe vormen te maken met hoge nauwkeurigheid en snelheid.

Zagen

Dikkere platen RVS kunnen ook met grote efficiëntie gezaagd worden met een van onze zaaginrichtingen.

Assemblage

RVS Montfoort assembleert diverse halffabricaten tot één geheel zoals plaatwerkcomponenten, CNC-bewerkte componenten en gelaste samenstellingen voor verschillende industrieën

Afbramen

Met afbramen verwijderen we scherpe randen van het metaal voor een betere kwaliteit en om veiligheid te waarborgen.

Knippen

Knippen is een toegankelijk en snelle snijtechniek – in veel gevallen kan metaal worden geknipt.

Zetten

Zetten is de eenvoudigere maar snellere manier om metaal te buigen, geschikt voor grotere series.

Ponsen

We voorzien plaatmateriaal van gaten, vormen of markeringen door middel van ponsen.

5-assig frezen

frezen van aluminium, rvs, staal of kunststof bij RVS Montfoort
5-assig frezen biedt hogere precisie, complexe vormen, kortere productietijd, minder opspanningen en een betere oppervlakteafwerking.

Waterstraalsnijden

Waterstraalsnijden biedt het vermogen om dikkere en diverse materialen te snijden zonder warmtegerelateerde vervorming of verbranding.

Polijsten

Het polijsten van metaal verandert de look, vermindert ook oxidatie, verhoogt de duurzaamheid en verbetert de weerstand tegen corrosie.

Kanten

Het kanten van metaal verbetert de sterkte, stabiliteit en nauwkeurigheid van het eindproduct en vergemakkelijkt de montage en lasverbindingen.

Glasparelen

Laat metaal glasparelen om oppervlakte-onvolkomenheden, roest en vuil te verwijderen en matte afwerking te verkrijgen die langer meegaat.

Poederlakken

Metaal poederlakken geeft een glanzend eindresultaat wat zorgt dat het metaal beter bestand is tegen corrosie, slijtage en chemicalieën.

MIG/MAG lassen

Met MIG/MAG-lassen kan zeer snel gelast worden. Ook geschikt voor dikker materiaal. Het is echter minder nauwkeurig dan TIG-lassen.

TIG-lassen

TIG-lassen betekent een kwalitatieve en nauwkeurige lastechniek, zeer schoon en minimale lasvervorming, geschikt voor dunne materialen en moeilijke posities.

Frezen

frezen van aluminium, rvs, staal of kunststof bij RVS Montfoort
Met frezen wordt met roterende gereedschappen materiaal van een werkstuk verwijderd om complexe vormen te maken met hoge nauwkeurigheid en snelheid.

Draaien

CNC-draaien is een zeer nauwkeurige, computergestuurde verspaningstechniek waarbij het metaal ronddraait.

Lasersnijden

Lasersnijden is een snijtechniek met een hoge precisie, snelle snijsnelheden en een smalle snijbreedte.