Wat is draaien?

Draaien is een verspaningstechniek, waarbij het metaal ronddraait en daarmee de snijbeweging uitvoert. De beweging in langsrichting en dwarsrichting wordt uitgevoerd door de beitel. Draaien wordt uitgevoerd op een draaibank. Door inzet van moderne programmeertechniek en de meest moderne CNC-draaimachines met aangedreven gereedschap kunnen wij u helpen met al uw draaivraagstukken tussen rond 5mm en rond 400mm en tot een lengte van 1100mm. Uiteraard wordt er gebruik gemaakt van een ERP pakket om er zeker van te zijn dat er efficiënt gewerkt wordt. Hierbij worden de productiegegevens en programma’s opgeslagen en dusdanig kritisch bekeken dat bij een repeat order nog efficiënter gewerkt kan worden.

Materialen

Diverse materialen, waaronder staal (S235/S355), aluminium (AW 5083, AW 6082), kunststof

Voordelen

Van 5 mm tot 400 mm en tot een lengte van 1.100 mm.

Toepassingen

Voornamelijk ronde of cilindrische voorwerpen, zoals pijpen en buizen

Hoe werkt het draaien?

 • Machine (draaibank): Een draaibank is de basis van het draaiproces. Het bestaat uit een spil die het werkstuk vasthoudt en roteert, en een gereedschapshouder waarin het snijgereedschap wordt bevestigd.
 • Werkstukken: Draaien wordt gebruikt om cilindrische werkstukken te produceren, zoals assen, pennen, flenzen en nog veel meer. Het kan worden toegepast op diverse materialen zoals metaal, kunststof, hout en zelfs keramiek.
 • Snijgereedschappen: Verschillende snijgereedschappen worden gebruikt voor verschillende bewerkingen tijdens het draaien. Dit kunnen beitels, draaibeitels, groefbeitels, draadsnijders, enzovoort zijn. Ze worden gekozen op basis van het materiaal van het werkstuk en het gewenste resultaat.
 • Bewerkingen: Draaien omvat verschillende bewerkingen, zoals het draaien van een cilindrisch oppervlak, het draaien van conische vormen, het boren van gaten, het draadsnijden, het afsteken van materiaal voor nauwkeurige toleranties, enzovoort.
 • Nauwkeurigheid en precisie: Draaien staat bekend om zijn vermogen om zeer nauwkeurige en precieze onderdelen te produceren. Moderne draaibanken zijn vaak uitgerust met geavanceerde controlesystemen en automatisering om de nauwkeurigheid verder te verbeteren.

 

Draaien is een essentiële verspaningstechniek die wordt gebruikt in verschillende industrieën vanwege zijn vermogen om nauwkeurige, ronde onderdelen te produceren met een hoge mate van efficiëntie en precisie.

Draaiwerk van RVS Montfoort Draaiwerk van RVS Montfoort

Verschillende draaimethodes

 • Langdraaien: Langdraaien is een methode waarbij lange, dunne werkstukken worden vervaardigd. Deze methode wordt vaak gebruikt voor de productie van assen, pennen en andere lange onderdelen.
 • Dwarsdraaien: Bij dwarsdraaien wordt het snijgereedschap dwars op de draairichting van het werkstuk geplaatst. Deze methode wordt vaak gebruikt voor het maken van vlakke oppervlakken, groeven en andere vormen die loodrecht op de lengteas van het werkstuk staan.
 • Conventioneel draaien: Bij conventioneel draaien beweegt het snijgereedschap in de richting van het werkstuk. Deze methode wordt vaak gebruikt voor algemene draaibewerkingen en het verwijderen van materiaal.
 • Niet-conventioneel draaien: Niet-conventioneel draaien omvat methoden waarbij het snijgereedschap in een andere richting beweegt dan bij conventioneel draaien. Voorbeelden hiervan zijn langs- en dwarsdraaien.
 • Draaien met meerdere gereedschappen: Bij deze methode worden meerdere snijgereedschappen tegelijkertijd gebruikt om complexe vormen te produceren of om meerdere bewerkingen uit te voeren in één opspanning.
 • High-Speed Turning (HST): Bij HST wordt gebruik gemaakt van hogere snijsnelheden en voedingssnelheden om de productiviteit te verhogen en de bewerkingstijd te verkorten.
 • CNC-draaien: CNC-draaien maakt gebruik van computergestuurde draaibanken om nauwkeurige en complexe onderdelen te produceren. Deze methode biedt een hoge mate van automatisering en precisie.

 

Waarom kiezen voor RVS Montfoort?

Ervaring en deskundigheid

Met meer dan 60 jaar ervaring en veel kennis in de metaalbewerkingsindustrie staat RVS Montfoort garant voor vakmanschap en deskundigheid. Onze gespecialiseerde teamleden zijn experts in het draaien van RVS, waardoor we hoogwaardige resultaten leveren die aan de hoogste normen voldoen.

 

Kwaliteit en betrouwbaarheid

Bij RVS Montfoort streven we altijd naar de hoogste kwaliteit in ons werk. Onze klanten vertrouwen op ons voor betrouwbare en consistente resultaten, dankzij onze toewijding aan excellentie en nauwgezetheid in elk project dat we uitvoeren. Door deze hoge kwaliteit is het draaien van RVS ook zeer geschikt voor allerlei soorten industrieën waaronder de voedingsmiddelenindustrie en farmaceutische industrie.

 

Maatwerkoplossingen

We begrijpen dat elk project anders is. Daarom bieden we maatwerkoplossingen die perfect zijn afgestemd op de unieke behoeften van onze klanten. Of het nu gaat om complexe componenten of eenvoudige onderdelen, bij RVS Montfoort leveren we op maat gemaakte oplossingen die aan uw specifieke eisen voldoen. Wij hebben alle engineering en kennis in-house en bedenken graag samen de oplossing.

 

Persoonlijke aandacht

Als familiebedrijf hechten we veel waarde aan persoonlijke relaties met onze klanten. Bij RVS Montfoort krijgt u niet alleen hoogwaardig vakmanschap, maar ook persoonlijke aandacht en ondersteuning gedurende het hele proces. We luisteren naar uw wensen en zorgen ervoor dat uw project succesvol wordt afgerond, met zorg en aandacht voor elk detail.

 

Voor welke materialen is draaien geschikt?

RVS draaien

Bij RVS Montfoort zijn we gespecialiseerd in het draaien van Roestvrij Staal (RVS). Onze ervaren vakmensen gebruiken geavanceerde technologieën en precisiegereedschappen om hoogwaardige RVS-componenten te produceren die voldoen aan de strengste normen. Of het nu gaat om kleine precisieonderdelen of grote constructies, wij leveren nauwkeurigheid en kwaliteit op elk niveau.

 

Staal draaien

Naast RVS bieden we ook draaidiensten voor staal. Of het nu gaat om koolstofstaal, gelegeerd staal of gereedschapsstaal, onze deskundige teamleden hebben de expertise en het vakmanschap om staalcomponenten van hoge kwaliteit te produceren. Met onze geavanceerde machines en uitgebreide ervaring kunnen we voldoen aan de specifieke eisen van uw staalprojecten, met precisie en betrouwbaarheid.

 

Aluminium draaien

Voor projecten die aluminiumcomponenten vereisen, kunt u vertrouwen op de expertise van RVS Montfoort. Onze draaispecialisten zijn bedreven in het bewerken van aluminium met nauwkeurigheid en efficiëntie. Of het nu gaat om standaard aluminiumlegeringen of specifieke materialen, wij leveren hoogwaardige aluminiumonderdelen die voldoen aan uw exacte specificaties en eisen.

 

Kunststof draaien

Naast metalen bieden we ook draaidiensten voor kunststoffen. Met onze geavanceerde draaimachines en gespecialiseerde kennis kunnen we verschillende soorten kunststoffen bewerken, waaronder nylon, polyetheen, PVC en meer. Onze ervaren teamleden zorgen voor nauwkeurige en consistente resultaten, ongeacht de complexiteit van uw kunststofonderdelen. Met RVS Montfoort kunt u rekenen op hoogwaardige kunststofcomponenten die aan uw verwachtingen voldoen.

 

Voor welke sectoren leveren wij draaidelen en draaiwerk?

Het meeste draaiwerk wat wij maken is voor de voedingsmiddelenindustrie. Door RVS als materiaal te draaien ontstaat een hygiënisch product wat voldoet aan hoge kwaliteitseisen. Daarnaast leveren wij ook regelmatig draaiwerk of draaidelen voor de automotive of nautische industrie.

 

Vrijblijvend advies of offerte

Wilt u meer weten over draaien of de verschillende materialen waar wij draaiwerk voor verrichten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij denken met u mee om de best passende oplossing te bieden.

Meer informatie aanvragen

Vraag een offerte aan voor uw werkzaamheden of neem contact met ons op!

Gerelateerde machines

Ecoca

SJ/1840

CNC Draaibank

Lees hier meer over deze machine.

Trens

SE 520 Numeric

CNC draaibank

Lees hier meer over deze machine.

Colchester

Tornado A50

CNC draaibank

Lees hier meer over deze machine.

Gildemeister

410

CNC draaibank

Lees hier meer over deze machine.

DMG Mori

CTX Beta 800 TC

Draai-/freesbank

Lees hier meer over deze machine.

Schiess

Vertiflex 70300

CNC Freesbank

Lees hier meer over deze machine.

Meer van onze diensten

RVS frezen

frezen van aluminium, rvs, staal of kunststof bij RVS Montfoort
Met RVS frezen wordt met roterende gereedschappen materiaal van een werkstuk verwijderd om complexe vormen te maken met hoge nauwkeurigheid en snelheid.

Aluminium frezen

frezen van aluminium, rvs, staal of kunststof bij RVS Montfoort
Met aluminium frezen wordt met roterende gereedschappen materiaal van een werkstuk verwijderd om complexe vormen te maken met hoge nauwkeurigheid en snelheid.

Kunststof frezen

frezen van aluminium, rvs, staal of kunststof bij RVS Montfoort
Met kunststof frezen wordt met roterende gereedschappen materiaal van een werkstuk verwijderd om complexe vormen te maken met hoge nauwkeurigheid en snelheid.

Zagen

Dikkere platen RVS kunnen ook met grote efficiëntie gezaagd worden met een van onze zaaginrichtingen.

Assemblage

RVS Montfoort assembleert diverse halffabricaten tot één geheel zoals plaatwerkcomponenten, CNC-bewerkte componenten en gelaste samenstellingen voor verschillende industrieën

Afbramen

Met afbramen verwijderen we scherpe randen van het metaal voor een betere kwaliteit en om veiligheid te waarborgen.

Knippen

Knippen is een toegankelijk en snelle snijtechniek – in veel gevallen kan metaal worden geknipt.

Zetten

Zetten is de eenvoudigere maar snellere manier om metaal te buigen, geschikt voor grotere series.

Ponsen

We voorzien plaatmateriaal van gaten, vormen of markeringen door middel van ponsen.

5-assig frezen

frezen van aluminium, rvs, staal of kunststof bij RVS Montfoort
5-assig frezen biedt hogere precisie, complexe vormen, kortere productietijd, minder opspanningen en een betere oppervlakteafwerking.

Waterstraalsnijden

Waterstraalsnijden biedt het vermogen om dikkere en diverse materialen te snijden zonder warmtegerelateerde vervorming of verbranding.

Polijsten

Het polijsten van metaal verandert de look, vermindert ook oxidatie, verhoogt de duurzaamheid en verbetert de weerstand tegen corrosie.

Kanten

Het kanten van metaal verbetert de sterkte, stabiliteit en nauwkeurigheid van het eindproduct en vergemakkelijkt de montage en lasverbindingen.

Glasparelen

Laat metaal glasparelen om oppervlakte-onvolkomenheden, roest en vuil te verwijderen en matte afwerking te verkrijgen die langer meegaat.

Poederlakken

Metaal poederlakken geeft een glanzend eindresultaat wat zorgt dat het metaal beter bestand is tegen corrosie, slijtage en chemicalieën.

MIG/MAG lassen

Met MIG/MAG-lassen kan zeer snel gelast worden. Ook geschikt voor dikker materiaal. Het is echter minder nauwkeurig dan TIG-lassen.

TIG-lassen

TIG-lassen betekent een kwalitatieve en nauwkeurige lastechniek, zeer schoon en minimale lasvervorming, geschikt voor dunne materialen en moeilijke posities.

Frezen

frezen van aluminium, rvs, staal of kunststof bij RVS Montfoort
Met frezen wordt met roterende gereedschappen materiaal van een werkstuk verwijderd om complexe vormen te maken met hoge nauwkeurigheid en snelheid.

Draaien

CNC-draaien is een zeer nauwkeurige, computergestuurde verspaningstechniek waarbij het metaal ronddraait.

Lasersnijden

Lasersnijden is een snijtechniek met een hoge precisie, snelle snijsnelheden en een smalle snijbreedte.