Poederlakken

Wat is poederlakken?

Poederlakken, ook bekend als poedercoaten, is een oppervlaktebehandelingsproces waarbij een droog, fijn gemalen poeder op een voorwerp wordt aangebracht om een beschermende en decoratieve afwerking te creëren.

Het poeder bestaat meestal uit harsen, pigmenten en vulstoffen. Het voorwerp wordt eerst ontvet en voorbehandeld, waarna het poeder elektrostatisch wordt aangebracht met behulp van een spuitpistool. Het voorwerp wordt vervolgens in een oven geplaatst, waar het poeder smelt en uithardt, waardoor een duurzame en uniforme coating ontstaat.

De voordelen van poederlakken zijn onder meer: milieuvriendelijkheid, aangezien er geen oplosmiddelen worden gebruikt en er minder vluchtige organische stoffen (VOS) vrijkomen; duurzaamheid en weerstand tegen corrosie, krassen en vervaging; een uniforme en naadloze afwerking zonder druppels of kwaststreken; efficiënt materiaalgebruik, aangezien overtollig poeder kan worden gerecupereerd en hergebruikt; snelle uitharding en verwerkingsmogelijkheden, wat resulteert in kortere doorlooptijden.

Poederlakken wordt veel gebruikt voor het coaten van metalen voorwerpen, zoals auto-onderdelen, hekwerken, leuningen, behuizingen, fietsframes en andere metalen constructies.

Materialen

Wij poederlakken RVS (304/316), staal (S235/S355) en aluminium (AW 5083, AW 6082). De poeders zijn meestal op polyesters, epoxy, polyurethan (anti-grafiti) of een hybride basis,

Voordelen

Milieuvriendelijkheid, snelle uitharding en daardoor korte doorlooptijden.

Toepassingen

Vanwege duurzaamheid wordt het vaak gebruikt voor zaken die weersinvloeden aan moeten kunnen.

Meer van onze diensten

Zagen

Dikkere platen RVS kunnen ook met grote efficiëntie gezaagd worden met een van onze zaaginrichtingen.

Assemblage

RVS Montfoort assembleert diverse halffabricaten tot één geheel zoals plaatwerkcomponenten, CNC-bewerkte componenten en gelaste samenstellingen voor verschillende industrieën

Afbramen

Met afbramen verwijderen we scherpe randen van het metaal voor een betere kwaliteit en om veiligheid te waarborgen.

Knippen

Knippen is een toegankelijk en snelle snijtechniek – in veel gevallen kan metaal worden geknipt.

Zetten

Zetten is de eenvoudigere maar snellere manier om metaal te buigen, geschikt voor grotere series.

Ponsen

We voorzien plaatmateriaal van gaten, vormen of markeringen door middel van ponsen.

Meer weten over onze dienstverlening?

Vraag een offerte aan voor uw werkzaamheden of neem contact met ons op!